Boekreview: Leven Zonder Filter

30/11/2017 Evelyn 0 Reacties

In september hoorde ik voor het eerst de term ‘hoogsensitief’ waardoor ik er meer over wilde weten (alles wat nieuw voor mij is, zoek ik eens graag op). Na wat opzoeking op het internet had ik al snel door dat ik die term op mezelf kan toepassen. Het was daarna door een aflevering van de ‘Slimste Mens Ter Wereld’ dat ik voor het eerst hoorde van het boek ‘Leven Zonder Filter’ en kocht het meteen op de Boekenbeurs.

Wat is hoogsensitiviteit?

Vooraleer ik mijn mening geef over het boek is het belangrijk dat je weet wat hoogsensitief zijn is. Tegenover iemand dat dit niet is, komt bij mij alle informatie binnen. Ik heb zoals het boek zegt geen filter om de belangrijkste informatie te selecteren. Als er op een dag te veel informatie binnenstroomt, geraak ik overprikkelt en wil ik het liefst alleen zijn. Als ik dit niet doe, wordt ik heel moe en begin ik moeilijker te functioneren. Een zondag leiding geven op de scouts is daar een voorbeeld van. Ik doet dit heel graag, maar dit jaar zijn we met heel veel leden en te weinig leiding. Door het geroep van de kinderen, de gedachte of ze het spel wel leuk gaan vinden, het vele aandacht dat zo’n kinderen vragen, … zorgt ervoor dat ik zo rap mogelijk naar huis wil in plaats van gezellig te blijven eten met mijn medeleiding.

Een positief punt is dat ik heel empathisch ben. Ik voel de gedachten of gevoelens van iemand anders en ben vaak een luisterend oor voor iemand anders. Ik kan er ook niet tegen dat iets onvoorbereid is. Alles moet in orde zijn waardoor ik een goede organisator ben.

Leven zonder filterLeven Zonder Filter

Fleur van Groningen

350 pagina’s

Rating

In één ruk was het boek uitgelezen. Fleur heeft een zeer vlotte schrijfstijl en verwoord de inhoud op een luchtige manier, wat voor een perfecte balans zorgt. Ze schrijft namelijk over haar zware verleden en brengt dit doorheen het hele boek aan bod. De hoofdstukken die gaan over hoe ze met haar hoogsensitiviteit omgaat, zijn heel herkenbaar. Ik begon zelf alles te begrijpen wat in mij omging en ik pas zelfs enkele technieken toe die Fleur zelf gebruikt. Tijdens het lezen kwamen er ook steeds persoonlijke situaties naar boven die ik door haar boek kon plaatsen.

Fleur heeft een verleden van misbruik en een stuk van haar leven in een sekte doorgebracht. Daardoor ervaart zij nog andere zaken in het heden die denk ik niets met hoogsensitiviteit hebben te maken. Soms had ik dan het gevoel dat het over iets totaal anders ging, terwijl ik meer wilde lezen over gevolgen van hoogsensitief zijn en hoe je dit het best aanpakt.

Er waren hoofdstukken die zeer interessant waren, anderen die mij dan weer niets zeiden. Dat is eigenlijk wel normaal omdat iedereen anders in elkaar zit, ook al ben je hoogsensitief. Het heeft mij toch een beeld gegeven van hoe ik zaken in de toekomst kan aanpakken zonder dat er emmers gaan overlopen door overprikkeling.

Ik hoor graag of jullie het boek hebben gelezen en wat je ervan vond.

XXX

Evelyn

Laat een berichtje achter:

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *