Mijn zoektocht naar werk #1

07/12/2017 Evelyn 0 Reacties

Het is voor mij de eerste keer dat ik zoek naar een vaste job. Ik wist niet hoe een sollicitatieprocedure verloopt of hoe je een goede indruk achterlaat tijdens een gesprek. Daarom wil ik met jullie mijn zoektocht naar werk delen om andere pas afgestudeerden een idee te geven hoe het er wel eens aan toe kan gaan. Bij iedereen is dit uiteraard anders en gaat dit vooral over mijn eigen zoektocht. Maar ik geef daarnaast tips mee die nuttig kunnen zijn.

Het einde van mijn schoolcarrière in zicht

Het was vakantie en ik had één opdracht dat ik als herexamen opnieuw moest maken, maar eerst heb ik dus genoten van mijn waarschijnlijk laatste lange vakantie. Aan werk zoeken dacht ik nog niet, want ik was toch nog niet afgestudeerd en wie weet ging ik niet slagen voor mijn herexamen. Met die gedachte zat ik steeds in mijn hoofd terwijl vrienden en familie mij steeds waarschuwde dat je niet snel genoeg werk kan beginnen zoeken. Ik wist ook wel dat het moeilijker is om als grafisch ontwerper aan de slag te gaan, maar luisteren deed ik toen niet echt. Als ik er nu op terug kijk denk ik wel dat ik er nog niet klaar voor was om te gaan werken. Het is wel niet abnormaal dat je met die gedachten zit als je zoals mij niet houdt van nieuwe wendingen. Het is immers een grote stap in je leven.

Afgestudeerd en wat nu?

Nu kon ik er niet meer omheen. Ik had mijn diploma op zak en er werd veel druk van buitenaf op mij gelegd om werk te zoeken. Ik schreef me in bij de vdab en de e-mails begonnen binnen te stromen met vacatures. Tegen mezelf had ik gezegd dat ik eerst jobs probeer te zoeken die in de lijn van mijn diploma liggen. En dat ging in het begin vlot. Ik mocht na het versturen van mijn eerste sollicitatie direct op gesprek komen. Een ander bedrijf had mij kort daarna zelf gecontacteerd omdat ze mijn gegevens zagen op de vdab-site. Het verliep vlotter dan ik dacht totdat ik telefoon van de eerste sollicitatie kreeg waarin ze zeiden dat ik nog te junior ben. Het andere bedrijf waar ik op gesprek mocht bleek ook niets te zijn omdat ik mezelf daar niet zag werken. Dat is trouwens al een belangrijk punt: je moet je er ook goed bij voelen tijdens zo’n eerste gesprek. Vraag zeker naar de manier waarop ze binnen het bedrijf werken en neem de sfeer tijdens het gesprek goed in je op. 

Blijven zoeken, blijven zoeken, …

Mijn zoektocht tot nu toe was met ups & downs. Ik werd ook steeds te enthousiast wanneer ik op gesprek mocht komen en de teleurstelling was des te groter wanneer ik slecht nieuws kreeg. Vaak gebeurde het dat ik tot in de laatste ronde terecht kwam en uiteindelijk vriendelijk bedankt werd voor het deelnemen. Dat zijn de momenten wanneer ik het even niet meer zie zitten. Nu probeer ik mijn enthousiasme een beetje in te perken zodat ik mij daarna bij slecht nieuws niet meer zo slecht voel. Belangrijk is dat je wel positief blijft denken, anders wordt het zoeken naar werk een hele opgave. 

Een blunder hier en daar

Vooral in het begin had ik veel stress voor gesprekken. Ik bereidde me steeds goed voor. Misschien wel te goed, want ik blokkeerde bij onverwachte vragen. Dat was denk ik ook de reden waarom ik in het begin niet werd aangenomen. Ik kwam nogal onzeker over terwijl dit in mijn motivatiebrief niet het geval was. Na enkele gesprekken verliep het wel al beter. Ik bleef oefenen en reflecteerden mijn vorige gesprekken om het volgende beter te doen.

Soms kon een gesprek ook zo slecht gaan dat ik zelfs van het bedrijf niets meer heb gehoord. Maar erg vond ik dat dan niet omdat die gênante situatie in mijn hoofd blijft spoken. Zo ben ik eens op de draden gaan staan van de telefoon op het bureau waardoor heel de boel naar beneden viel. Door dat momentje verliep het gesprek verder heel stroef. Nu kan ik er wel mee lachen, maar ik denk dat ze mij daardoor niet meer gecontacteerd hebben.

Het komt allemaal goed

Werk heb ik nog niet, maar ik laat mijn hoofd niet hangen. Ik stuur nog steeds regelmatig mijn cv door en wordt steeds beter in het ‘verkopen‘ van mezelf. Ik heb ook een bemiddelaar toegewezen gekregen via de vdab en zij helpt mij bij het zoeken naar werk. Ook geeft zij heel goede tips. Zo kennen de meeste bedrijven niet goed wat een ibo-opleiding* is en kan ik best vermelden tijdens gesprekken dat ik onder zo’n opleiding wil beginnen. Dat is goedkoper voor het bedrijf en beter voor een afgestudeerde die nog geen werkervaring heeft. Mijn bemiddelaar zegt dat ik binnen dit en een paar maanden zeker werk ga hebben omdat ik goed blijf zoeken en de bedrijven mij ook steeds uitnodigen voor een gesprek.

Wat ik ook vooral heb onthouden van haar is dat werk zoeken gemiddeld 7 maanden duurt bij afgestudeerden. Ik ben dus na 3 maanden werkzoekende zeker niet slechter bezig dan een ander.

*een ibo-opleiding is een ander woord voor werkplekleren. Voor een bepaald aantal maanden word je opgeleid in het bedrijf zelf waarna je een vast contract krijgt.

XXX

Evelyn

Laat een berichtje achter:

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *